Fogfehérítés

 

A fogak eredeti fehér színe az idő múlásával megváltozik. Az elszíneződés kialakulása a genetikai tényezőkön túl az elfogyasztott ételekből, italokból származó pigmenteknek köszönhető, amik beleivódnak a fogzománc és az alatta lévő dentin anyagába. A fogak színére a legnagyobb veszélyt a kávé, a tea, a vörösbor, illetve a különböző gyümölcsök és fűszerek jelentik, de ezeken kívül még számos élelmiszernek és élvezeti szernek van fogelszínező hatása. A fogfehérítés lehetővé teszi a fogakba épülő pigment részecskék színtelenítését.

A rendelői fogfehérítés a legkorszerűbb módszer, ami az úgy nevezett hidegfény eljáráson alapszik. Nem csak a fogak felületét, hanem annak mélyebb rétegeit is képes megtisztítani a fogelszíneződést okozó pigmentektől,  akár 3-4 árnyalatot is fehéríthet a fogakon, mindössze 1-1,5 órát vesz igénybe. Nem rongálja az ínyt, nem tesz kárt a fogzománcban és nem okoz nem várt mellékhatásokat.

A fogfehérítésre csak akkor kerülhet sor, ha a fogak és a fogíny is egészséges. Ha sérült, esetleg helyenként vérzik vagy váladékozik a fogíny, akkor az ínyvédőt nem lehet rákenni. A szuvas fog fehérítése sem lehetséges, a fehérítő anyag ugyanis befolyhat a fog belsejébe, az pedig fájdalommal járhat. Éppen ezért a fogfehérítés előtt mindenképpen javasolt egy alapos állapotfelmérés, melynek során a fogorvos elrendelhet különböző fogászati kezeléseket. Ha úgy ítéli meg, hogy szükséges a fogtömés, gyökérkezelés, fogkőleszedés, fogínysorvadás kezelése, akkor ezeket a beavatkozásokat el kell végezni.

A fogfehérítés első lépéseként megtisztítjuk és polírozzuk a fogakat. Ez után a szakember felviszi az ínyvédő gélt az alsó és felső ínyre, majd pedig rákeni a fogakra a fogfehérítő anyagot, amit egy speciális lámpa UV fényével aktivál. A megvilágítás kb. 10 percig tart, amit  háromszor, négyszer meg kell ismételni az optimális eredmény elérése érdekében. Az utolsó ismétlés után eltávolításra kerül az ínyvédő gél és a fehérítő anyag.

A fogfehérítés napján, illetve az azt követő pár napig érzékenyek lehetnek a fogak. A panasz fennállása esetén kerülni kell a hideg-meleg ételek, italok fogyasztását, és a fogérzékenység ellen ható fogkrém használata is javasolt. Ebben a pár napban érdemes mellőzni azokat az élelmiszereket, amik nagymennyiségű festékanyagot tartalmaznak. A színezett szájvizek használata sem tanácsos, ugyanis azok is negatív irányba módosíthatják a fogfehérítéssel létrehozott fogszínt. Hosszútávon érdemes fogfehérítő hatással rendelkező fogkrémet használni, azzal ugyanis sokáig megőrizhető az eredmény.