Fogpótlás

 

A fogpótlás azon eljárások összessége melyekre akkor van szükség, amikor a páciens fogának egy darabja vagy az egész fog hiányzik.
Három csoportra osztjuk, rögzített (fix), kivehető, és a kettő kombinációja.
A rögzített pótlások anyaguk szerint lehetnek fém -porcelán leplezéssel illetve fémmentes.

Bár a porcelán koronának ( fém-kerámia) számos előnye van, ez a típusú fogpótlás mégsem eredményezi minden esetben azt az esztétikus és természetes hatást amit a cirkónium ( fémmentes) fogkorona képes kelteni.
Rögzített (fix) pótlások típusai: korona, híd, inlay-onlay ( fogbetét), porcelán héj.
Koronára akkor van szükség amennyiben maga a fog oly mértékben sérült, hogy kezeléskor nem alkalmazható sem fogtömés, sem fogbetét .
Foghiány esetén alkalmazzuk a fogászati hidat., ami több fog pótlására nyújt teljes körű megoldást. Inlay-onlay (fogbetét) készítését javasoljuk előrehaladottabb fogszuvasodás esetén, amikor már egy sima fogtömés nem elegendő.
Az esztétikai beavatkozások közül az egyik leglátványosabb pótlás a porcelán héj. Ezt a front fogak területén alkalmazzuk , elszineződés, kisebb formai hibák, letört él esetén.

Kivehető fogpótlást részleges vagy teljes foghiány pótlásakor alkalmazunk. Ezek a protézisek antiallergén műanyagból készülnek.Részleges pótlásnál fémkapoccsal kapcsolódik a protézis a saját, ép fogakhoz.

Kombinált fogsorról akkor beszélünk, amikor fix pótláshoz rejtett elhorgonyzással kapcsolódik a kivehető protézis.Esztétikailag az egyik legjobb megoldás részleges foghiány esetén.